Сватбена агенция, организация на сватби, балове, фирмени и частни партита - Event NewLive Agency
Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта, приятели!
Бъдете весели, червени, засмени и здрави!

В народния календар има десетки красиви легенди и истории за етимологията на мартеницата, която е символ на българското.
Най-популярната от тях е свързана с Хан Аспарух и годината на създаването на българската държава (681). Според една от тези истории, когато прабългарите достигнали Дунавската равнина, те били омагьосани от мястото и решили да се установят тук. След обявяването на новооснованата държава ханът поискал да извърши жертвоприношение на бога Тангра. Жертвената клада по традиция трябвало да се запали със стръкче изсъхнал копър, но българите не намерили такъв наоколо. Докато се чудел какво да стори, на рамото на хан Аспарух кацнал сокол. На крачето му висяло снопче копър, завързано с бял конец, половината обагрен в червено. То било пратено от сестрата на хан Аспарух, Хуба, останала в палатите на баща им Кубрат. Хуба сънувала сън, от който разбрала за затруднението на брат си. По сокола си тя му изпратила китка копър, завързан с бял вълнен конец. По време на дългия полет обаче, крилото на сокола се протрило и кръв обагрила белия конец. Така хан Аспарух получил китката, завързана с бяло-червен конец. Запалил той огъня според традицията, а с конеца се закичил за здраве. Оттогава на 1 март българите окичват близките си с усукан бяло-червен конец.

През целият месец март, може да планирате твоето събитие или сватба онлайн през нашия сайт с 10% отстъпка от крайната цена, след въвеждане на промо-код: babamarta.
Можеш да го използваш тук: https://prnewlive.eu/wedding_planing/