Bilmeniz Gereken 10 Türk Düğün Geleneği

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de düğünlerle ilgili birçok gelenek vardır. Türk insanının geleneklere derin bir bağlılığı vardır ve onları nesiller ve hatta ülkeler boyunca taşır. Çok güzeller ve aynı zamanda çok modern de olabiliyorlar.

Türkiye’de bir düğün, kişisel bir düğünden çok bir aile meselesidir. Buna göre, bir Türk düğününün planlanması ve yürütülmesinde tüm aile yer alır ve rol oynar. Bu, aşağıda okuyacağınız gibi gelenekler üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu geleneklerin birçoğu Bulgaristan’da da Türk düğünü yaptığımızda uygulanmaktadır.

Gelinin Elini İsteme
Türkçe’deki adıyla „Kız isteme“ kesin olarak tanımlanmış bir töreni takip eder. Damat, ebeveynleri ve yaşlı aile üyeleriyle birlikte, belirli bir günde çiçekler ve çikolatalarla (bazen hediyelerle) gelinin ebeveynlerinin evine gider.
Aileler hava hakkında biraz konuştuktan sonra, damadın ailesinin en büyük erkek üyesi, müstakbel gelinlerin babasından kızının elini ister ve hep aynı sözleri söyler: „Allah’ın emri Peygamber’in kavli ile kızınızı, „Allah’ın emri ve Peygamberimizin kelâmı ile kızınızı oğlumuz için istiyoruz“ anlamına gelen „bizzat istiyoruz“.
Gelinin ailesi bunu düşünmek için zaman isteyebilir ve ardından tören başka bir günde tekrarlanabilir. Gelinin babası nihayet kabul ettiğinde, yüzükler değiştirilir ve evlilik yemini edilir.

Tuzlu ve Karabieber Kahve
Bu çok komik! Damat kahvesi şeker yerine tuzla tatlandırılır. Bazıları içine karabieber bile koyabilir. Damat gözünü kırpmadan içerse, bu olumlu bir işaret olarak kabul edilir, ancak tadı dayanılmazsa, damat çok öksürebilir ve bu anı mahvedebilir veya büyük bir kahkaha yaratabilir!

Nişan Hediyeleri veya Nişan Bohcası
„Nişan bohcası“ ailelerin birbirlerine olan takdirlerini göstermeleri içindir. Genellikle pratik hediyeler ve düğünden sonra kullanılabilecek parfüm, terlik, pijama, giysi, ayakkabı, makyaj, havlu, tıraş gereçleri ve benzeri günlük eşyalar içerir. Geçmişte, tüm bu hediyeler özenle dekore edilmiş büyük bir fulara sarılır ve eşin ailesine verilirdi.
Günümüzde özellikle bu amaç için sepetler hatta küçük sandıklar satın alabilirsiniz.

Kına Gecesi
Kına gecesi hala çok popüler olan bir gelenektir. Bu kutlama gelinin evinde, dışarıda bir yerde veya restoranda yapılabilir. Gelinin yanı sıra misafirler de şenlikli bir şekilde giyinir. Gelin, başını ve yüzünü tamamen kaplayan uzun kırmızı bir peçe takmış bir sandalyeye oturur.
İlk başta hüzünlü şarkılar çalınır ve gelin ağlar, sonuçta bu, anne babasının evine vedadır. Belli bir törenden sonra ve uygun müzik eşliğinde, müstakbel kayınvalide gelinin eline bir altın verir ve kına boyama törenini açar.
Bundan sonra gelinin gözyaşları kurur, müzik daha neşeli hale gelir. Ardından gelin ve misafirler birlikte olmanın ve dans etmenin keyfini çıkarıyor.

Nikah veya Sicil Dairesi
Resmi nikah genellikle nüfus müdürlüğünde yapılır, ancak dilerse nikah memuru da nikah salonuna veya mekana gelebilir.
Türkiye’de oldukça kısa ve sade olan törenin ardından gelin ve damat, genellikle para ve altın şeklinde tebrikler ve hediyeler almak için nüfus müdürlüğünde sıraya girerler. Törenden sonra gelin ve damat birbirlerinin ayağına basmaya çalışırlar. Kim daha hızlıysa, daha sonra evlilikte söz sahibi olacak derler.

Düğünü Kim Öder?
Düğün şenlikleri damadın ailesi tarafından ödenir. Genellikle aile bir salon veya mekan kiralar. Büyük otellerde veya gemide yapılan düğünler de giderek daha popüler hale geliyor. Yer seçimi, bütçeye ve davet edilen misafir sayısına bağlıdır.

Düğününüzü hemen burada iletişim formumuzu kullanarak planlayabilirsiniz.

Gelin Alma Geleneği
Genellikle „Davul Zurna“ olarak adlandırılan müzisyenler, gelin alımı sırasında sokakta yüksek sesle çalmak için işe alınır. Davul büyük bir davuldur ve Zurna huni şeklinde bir çana sahip bir nefesli çalgıdır. Bu, damadın kalbinin hanımını beklemesi gereken süreyi kısaltmak içindir.
Geleneğe göre, gelinin babası gelinin beline kırmızı bir kurdele bağlar. Bunun şans ve zenginlik getirmesi beklenir ve aynı zamanda gelinin saflığı anlamına gelir. Genellikle gelin ve damat düğün arabasına binmeden önce sokakta dans edilir.

Eski Bir Şey, Yeni Bir Şey, Ödünç Alınan Bir Şey ve Mavi Bir Şey
Her gelin geleneksel olarak eski bir şey, yeni bir şey, ödünç bir şey ve mavi bir şey giymelidir. Eski, gelinin geleneklere ve ailesinin evine bağlılığını, yeni, geleceğe baktığı umudunu, ödünç alınan, insanların ona bir şeyler ödünç vermesindeki güvenilirliğini ve mavi, saflığı ve sadakati temsil etmelidir.

Düğün Ayakkabısı Geleneği
Düğün töreninden önce gelin, bekar arkadaşlarının isimlerini ayakkabının altına yazar. Günün sonunda ilk okunamayan veya en çok silinen isim kim olursa, bir sonraki evlenecek kişi olacaktır.

Bulgaristan ve Türkiye’de pek çok şey aynı. Bulgaristan’daki Türk düğünleri güney komşumuzun geleneklerini takip ediyor. Gelin ve damat, düğün salonunda, tüm salondan açıkça görülebilen ekstra bir masada ayrı ayrı otururlar. Orada yiyecek ve içecekler de servis edilir. Hem gelin hem de damat, konukların altın veya parayı iğneleyebilecekleri geniş bir kırmızı kurdele takarlar.
Türkiye’de de gelin ve damat dansa açılış dansıyla başlar. Genellikle hem Türk hem de modern müzik çalınır.

Gelin ve damadın birlikte kestikleri çok katlı bir düğün pastası var. İlk parça damat tarafından geline verilir ve tam tersi de misafirlere ikram edilir. Türk düğünleri sanılanın aksine sabahın erken saatlerine kadar sürmez, genellikle gece yarısına doğru biter. Ancak aynı şeyi Bulgaristan’daki Türk düğünleri için söylemek mümkün değil.

Her düğün birbirinden çok farklıdır. Ve ekibimiz Bulgaristan’da düğün organizasyonunda size yardımcı olmaya hazır. Bizi arayın.