защо да трябва да се жениш в събота?! - или всичко за еднотипното мислене - Еvent NewLive Agency - www.eventnewlive.eu
Сватбата трябва да е в събота! Защо? Кой каза?!

Едва ли ще променим мисленето на някои от Вас, но пък ще споделим какво мислим и ще те накараме да поразсъждаваш малко!

„- Ще се женим!“ – каза Мими, и отвори „сватбения планер“, който си закупи на промоция от фейсбук намаление, още преди Делю да ѝ предложи брак.
– Трябва да си изберем някоя събота за сватбата! – продължи тя, докато гледаше черно-белия календар, отпечатан в планера. – Няма как да не е в събота! Трябва да е в събота, то други дни не може, и гостите няма да дойдат, и в църквата няма да ни венчаят, и ресторанта няма да се съгласи, и водещия, и DJ… никой няма да може, ако не е в събота…

Откъсът по-горе, може да Ви се струва шеговит или пълен майтап, но е реалност – нещо, което дочухме съвсем скоро и определено се замислихме върху темата:
Кой каза, че сватбата трябва да е непременно в събота?!
Отговорът на този въпрос е – никой!
Младоженците живеят с една заблуда и един мит, че ако не е в този ден от седмицата, нито гостите ще им присъстват на сватбата, нито ще им е щастлив брака. А фактите са далеч по-различни!

Ето го и първото притеснение, което е НАПЪЛНО грешно! Ако сватбата е ден, различен от събота, гостите няма да могат да присъстват и тук идват абсурдни причини, които сме чували в годините. „Ами в петък те са на работа!“, „В неделя няма да стоят до късно, защото в понеделник стават рано!“, „Трябва да си вземат отпуска!“, „… ама те защото ще пътуват и няма да е удобно!“
Сигурни сме, че гостите, поканени на сватбата ти, са хора които уважаваш и обичаш (и те теб и половинката ти) – ето защо в 21 век за никой няма да е проблем да те уважи в най-специалния ден, ако например е петък, неделя или вторник. Те ще бъдат до теб, ще се усмихват и ще се забавлявате заедно. Дали ще вземат отпуска или ще обяснят на шефа – това нито е проблем за тях, нито трябва да е водещо за теб, когато определяш датата на сватбеното си тържество.
В годините сме имали изключително много сватбени тържества в понеделник, петък, сряда и четвъртък и повярвайте ни, купоните бяха страхотни и ВСИЧКИ ПОКАНЕНИ ГОСТИ ПРИСЪСТВАХА!

Поредното грешно схващане! За църквата и за вярата няма значение какъв ден от седмицата е – бракът е едно от тайнствата на вярата и може да се направи във всеки един ден от седмицата, с изключение на определени дни в годината, когато има пости или църквата е забранила да се извършват подобни ритуали! Дори преди години се говореше, че точно в съботен ден в храма НЯМА да извършат бракосъчетание, поради определени разбирания и тълкувания – с времето все по-малко се говори по тази тема, обаче. И ако трябва да изтъкнем плюсове, то ще кажем – много по-добре е да си кажете „Да“ пред Бога, в ден различен от съботния: ще има по-малко хора в храма, няма да е „натоварен“ графикът им (следователно няма да бързат) и ще можете да усетите вярата и със сърцата и душите си! Ето защо денят е без значение и това не следва да бъде оправдание за определянето на дата, обвързана с ден от седмицата и „задължението“ да е … събота!

Напротив! Нито една община, кметство или длъжностно лице по гражданското състояние НЯМА да Ви откаже да извърши този красив ритуал, ако е в … сряда, например! Все пак, надяваме сте запознати, че преди да се случи това, трябва да подадете документи, да си запишете час, да минете през задължителните медицински прегледи (това отнема седмица-две) и всичко това трябва да става в работно време – от понеделник до петък! Ако трябва да сме честни отново, изключително по-лесно ще си намерите и запазите час в дни, различни от „най-тачения и свещен“ – съботния. Церемонията, може да бъде както в ритуална зала, музей, градина, галерия, дори и в ресторанта пред гостите… за да бъде вълнуващо. А всички удостоверения по-лесно ще Ви бъдат издадени през седмицата. Поредно доказателство, че не е нужно да се ограничавате за времето!

Вярваме, че за най-важния ден за Вашата любов сте се избрали професионалисти, които се занимават с това и са доказани имена за DJ и водещ на сватбата. Ако е така, то притеснението Ви, че през седмицата те са баничари или шофьори на междуградски автобуси са напълно неоправдани! Вашият екип следва да се занимава основно с това да реализира събития и денят от седмицата няма никакво значение… всъщност много по-голям е шансът мечтаните професионалисти да са свободни в дни като сряда, петък и понеделник и да реализирате сватбата си по най-добрият начин с всички онези, за които знаете – ще направят купона Ви истински звезден и на ниво. Тук се сетихме за един стар виц, в който:
На една сватба, DJ-я когато станало късно, по някое време казал на микрофона:
– Ей, допивайте к’во ше допивайте, що вия сте свободни хора и може си седите до сабаалем, ама я утре съм овчар!

Казваме го с цялото уважение към всяка една професия и работа!

По-вероятно е да не може в събота, отколкото в различни дни! И тук причините са много, но нека споменем няколко. Едва ли има ресторант, сватбена зала, салон или място, което да ти откаже да реализира тържеството, ако е свободно и няма друго събитие в определения ден! Всички тези хора са там на работа, основната им задача е да имат повече ангажименти, за да изкарат хляба си по честен начин и с най-голяма радост ще направят всичко, за да си доволен. Има обаче шанс, ако все пак (и въпреки всичко) сте избрали съботния ден, някоя нетърпелива булка да ви е изпреварила и да е занесла „капарото“ по-рано от Вас и датата да не е свободна… ако това се случи започва голямото търсене и звънене по телефоните отново. Съветваме Ви да заложите на сигурно и след като изберете екип, тогава да потърсите място за купона, партито, снимките и всичко останало, като сте информирали предварително за заетостта на датите. В България има толкова красиви места, в които работят страхотни професионалисти, готови да направят мечтаната сватба за теб… във вторник, например!

Да си го кажем директно – МИТ номер 6! Няма значение в кой ден от седмицата е сватбата ти по отношение на музиката и нейната сила – в страната ни действат разпоредби, които СА ЕДНАКВИ, както за делнични, така и за празнични дни: ако сте на открито и/или музиката се чува много – в 23 часа трябва да бъде намалена, а звукът редуциран, за да не пречи на живеещите наоколо. Все пак всичко зависи от мястото на провеждане на тържеството, а тук най-добре е да се консултирате с агенцията си или управителя на обекта. Ресторанти, извън населени места или на отдалечени такива не пречат много и там това не е най-големия проблем, но все пак съветваме да подадете молба до кмета или кметския наместник, за да Ви издаде разрешително, с което да си спечелите спокойствие. (как става това, може да попитате тук) Важно е да споделим в „защита“ на различните от събота дни е, че на много места в почивни и официални празнични дни ограниченията за музика и шум започват доста по-рано и са по-продължителни. И това ако не е доказателство, че освен уикенда съществуват и други дни – здраве му кажи!

Много, много, ама много грешно разбиране! Точно напротив! Искаме да си представиш, че всички сватби ВИНАГИ са с една и съща украса, в един и същ цвят, еднакви цветя, на едно и също място… булките винаги са само с един и същ модел на рокля, младоженците – един костюм. Първия сватбен танц винаги да е на еднаква песен… ? (не, че харесваме Ед Шийрън кой знае колко) Щеше да е скучно, нали? Нямаше ли да се загуби онази идентичност, която всяко тържество има? Нямаше ли на „пук и прах“ да бъде разбира онази мечта на всяко малко момиченце да се види булка и да си представя красоти като в приказките? Точно така щеше да се получи – ето, че обаче всички хора сме различни, уникални – точно като сватбите: всяка има своят дух, своята нотка индивидуалност, своята харизма. Тя описва най-добре младоженците и не трябва да бъде копирана… само защото на съседката дъщерята се омъжи … в събота! Последното нещо, което една сватбена агенция гледа е това – деня от седмицата, за да ти направи украсата и декорацията, да ти даде идеи.

Да не би камерите и фотоапаратите да работят само в събота или неделя?! – разбира се, че не. Ако изберете ден, различен от горе-споменатия, дори ще Ви е по-спокойно, ще имате повече време снимки, на избраната от Вас локация. На нито една снимка или в левия ъгъл на видеото няма да пише: „беше сряда„… Погледни го от хубавата страна – през уикенда всеки пътува някъде (най-вече с личния си автомобил) – повечето хора посещават горички, рекички и полянки за разходка, заминават на вилите или селата си и трафика е доста по-натоварен. Няма да Ви е приятно докато правите фотосесията си парка, на красивото зелено, малко момченце да плачи и това да развали снимките Ви, нали? Повечето локации за сватбени фотосесии са такива, на които шансът през дните от понеделник до петък да има малко хора е огромен.
Професионалните фотографи и видеоператори биха се радвали да могат да работят по-спокойно, защото Ви дават продукт, който ще е спомен за цял живот – ето защо деня за неговото изграждане не е от никакво значение!

Ако вярвате на врачки, знахарки, баячки или пък на мамите от БГ-мама, то определено ще трябва да си направите астрална карта, да попитате някои от „наследниците на Ванга“ кой е най-подходящия ден за сватба, коя е точната географска ширина и дължина, на която да се хванете за ръце, за да бъдете „во веки“ щастливи и влюбени!
Любовта е най-красивото нещо, което може да се случи на един човек, а сватбата най-вълнуващото събитие и НИЩО не е подвластно да суеверия, заклинания и всякакви подобни, ако двама души са сигурни един в друг и са готови да направят тази крачка. Нашият съвет, като професионалисти, от години в тази сфера е да НЕ вярваш на подобни внушения и да правиш това, което те прави щастлив – а когато това е да гледаш половинката си в очите и да знаеш и да си казваш, че това е най-правилният избор – нищо друго няма значение, най-малкото ДЕНЯ ОТ СЕДМИЦАТА!

автор: Теодор Тодоров – Тео

Повече информация за нас - Event NewLive Agency - www.eventnewlive.eu